SCOUTING REPORT: Τι εξετάζουν οι Scout σε έναν παίκτη

March 11, 2019

SCOUTING REPORT: Η πλέον επίκαιρη λέξη στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Σκάουτ ή scout αγγλιστί. Καραμέλα στο στόμα του κάθε τυχοδιώκτη μάνατζερ για να «ψήσει» μπαμπά και παιδί να υπογράψουν σύμβαση συνεργασίας μαζί τους.

Πρόσωπο-κλειδί για να ανοίξει η πόρτα των διεθνών συνόρων μια και το μάτι του αποτελεί την πρώτη επεξεργασία στο προφίλ ενός ποδοσφαιριστή.

Αλήθεια, ποια είναι και πως γίνεται η δουλειά ενός scout;

Ποια η καθημερινότητά του, οι υποχρεώσεις του και οι απαιτήσεις του για να προκρίνει ένα ταλέντο;

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ρόλος του scout είναι πολυσύνθετος. Ο «σκληρός δίσκος» του καταγράφει καθημερινά σωρεία πληροφοριών προς επεξεργασία.

Σκοπός, στόχος η αξιοποίησή τους και η δομημένη επιλογή τους.

Η πλειονότητα των ομάδων πλέον «προκρίνει» έναν ποδοσφαιριστή με γνώμονα το potential και την ηλικία. Όταν φέτος μόνο στην Ligue 1 -στη Γαλλία- έχουν λάβει το βάπτισμα του πυρός 7 ποδοσφαιριστές γεννημένοι το ’01 κανείς αντιλαμβάνεται πως χρονικά έχει προχωρήσει η διαδικασία ανεύρεσης και εξέλιξης ενός ποδοσφαιριστή. Βάζουμε κάτω τα βήματα, μπαίνοντας στο μυαλό ενός scout που θα κοπιάσει προς τα μέρη μας για να κάνει τη δουλειά του:

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

1) Η πρώτη επαφή ενός στόχου γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω video–promo από την εταιρεία εκπροσώπησης του ποδοσφαιριστή. Εκτός και αν το project «μιλάει» από μόνο του στο γήπεδο και ήδη η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνική σύνορα.

2) Το δεύτερο βήμα πραγματοποιείται μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες ονόματι Wyscout, InStat scout. Εκεί, ο εκάστοτε scout περνάει κάθε ποδοσφαιριστή από ακτινογραφία, τσεκάροντας αριθμούς, κατηγορίες στατιστικών.

3) Μετά, έχουμε αεροπλάνο και τσεκ δια ζώσης. Αναλόγως τον παίκτη/θέση που ψάχνουν επιλέγουν και αντίστοιχα ματς (π.χ.: αμυντικός θα ‘ρθουν σε ματς που δέχεται πίεση, φορ σε ματς που η ομάδα του έχει κατοχή μπάλας και κυρίως απέναντι σε κλειστές άμυνες). Θα έρθουν τουλάχιστον 4-5 φορές μέχρι να εμφανιστεί ο επικεφαλής. Ο Chief Scout ή ο Sports Director που θα ΄χει τον τελευταίο λόγο για την απόφαση.

4) Μόλις ο στόχος έχει λάβει το αγωνιστικό confirmation από τους καθ’ ύλην αρμόδιους γίνεται άμεσα interview. Η ενδιαφερόμενη ομάδα τσεκάρει τα πάντα: profile FB, Instagram, οικογενειακό βίο/κύκλο, φιλενάδα, γυναίκα, σχεδόν απαραίτητη γνώση ξένων γλωσσών (σ.σ.: εν αρχή, αγγλικά).

5) Επαφή των αρμοδίων ανθρώπων των ομάδων για την έναρξη των οικονομικών διαπραγματεύσεων.

SCOUTING REPORT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI TH SUPER LEAGUE

1) Ως Ελλάδας διαχρονικά πόλος έλξης αποτελούν τα στόπερ. Εκεί θεωρούν οι ξενοι πως ένα scouting report παίρνει αξία.

Τι σημειώνουν:

α) Μπόι, ταχύτητα.

β) Ικανότητα σε build-up.

γ) αντίληψη, διάβασμα φάσης.

 

2) Μέσους

α) transition, συνέπεια στο recovery.

β) ευχέρεια με μπάλα, σπιρτάδα στα πόδια.

γ) πάτημα σε αντίπαλη περιοχή, διαγώνιο παιχνίδι.

 

3) Εξτρέμ

α) ταχύτητα, παιχνίδι και με τα δύο πόδια.

β) αέρας και θάρρος στο 1 VS 1.

γ) έφεση στα τελειώματα.

δ) ακρίβεια σε στημένα.

ε) ντουμπλάρισμα, συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι.

 

4) Επιθετικός

α) γκολ, οξυδέρκεια.

β) τελειώματα και με τα δύο πόδια.

γ) ουσία στο κεφάλι.

δ) σπασίματα μπάλας, εκτόπισμα, high pressing.

ΠΗΓΗ: http://sports-academies.gr/2019/03/11/scouting-report-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-scout-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7/?fbclid=IwAR1a4lLyA77zogCTL3Md9630rW7Zh5IEQR6Q_kjXjskAOAVV2O611PMUwOQ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ;

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ

Ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα!

ΑΤΛΑΣ
NEWSLETTER