Υπάρχει ΗΘΙΚΗ στο Ποδόσφαιρο;

March 4, 2019

Σύμφωνα με τον Νίτσε ‘’Η εσωτερική δύναμη μιας κοινωνίας φαίνεται, από τα πόσα παράσιτα μπορεί να ανέχεται’’ Η σύγχρονη πρακτική του αθλητισμού, επηρεασμένη από την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες αδυναμίες, αποτέλεσε την αιτία πολλές φορές να αμφισβητηθεί όχι μόνο η αξία του, αλλά και η ηθική του.

Η ΗΘΙΚΗ δηλαδή που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε αθλητική εκδήλωση, εντός και εκτός των αγωνιστικών χωρών. Η ηθική που πρέπει να επιβάλλεται σε όλες τις ενέργειες, από όλους τους εμπλεκομένους. Μία ηθική που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όχι μόνο αμφισβητήθηκε αλλά καταρρακώθηκε και υπονομεύτηκε από ανθρώπους και πρακτικές, που σαν στόχο είχαν μόνο το ίδιον όφελος, που κατά κύριο λόγο ήταν οικονομικό.

Ο αθλητισμός είναι ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πλαίσιο, ένας ξεχωριστός κόσμος μέσα στον ήδη υφιστάμενο. Για πολλούς ερευνητές η ηθική που αναπτύσσεται εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων θα πρέπει να λογίζεται ως διαφορετική από την ηθική της καθημερινής ζωής. Η αθλητική εντιμότητα ορίζεται ως το ενδιαφέρον και ο σεβασμός στους κανόνες και τις αρχές του αθλήματος, τους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς εκτός αγωνιστικών χώρων, τον σεβασμό στον αντίπαλο.

Ο ‘’μεγάλος’’ Πλάτωνας έλεγε ότι ‘’Πρέπει οπωσδήποτε να προχωράμε σε συμφωνίες ηθικής, διότι αυτό αποτελεί μονόδρομο προόδου σε εξελιγμένες κοινωνίες”

Πράγματι ο αθλητισμός επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τις κοινωνικές τάσεις που επικρατούν σε κάθε εποχή. Το Ποδόσφαιρο, η Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ), η Πετοσφαίριση (Βόλεϊ) και σχεδόν όλα τα αθλήματα, αποτελούν στάσεις ζωής, που κατά τη γνώμη μου μορφοποιούν και αναδεικνύουν τις τάσεις του κοινωνικού συνόλου, ενώ μοιραία η άνοδος ή η πτώση τους συνδέονται με την κοινωνική ανάπτυξη ή την παρακμή.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα κ. Σάντρο Ροσέλ χαρακτήρισε κάποτε ‘’νόμιμη αλλά ανήθικη’’ την κίνηση της Αρσεναλ να αποκτήσει τον 16χρονο ποδοσφαιριστή Γιον Τορέλ από τις ακαδημίες της ισπανικής ομάδας.

Το 2004 αντίστοιχες κατηγορίες περί ανηθικότητας εκτόξευσε η Μπάγερν Λεβερκούζεν κατά της Μπαρτσελόνα για την απόπειρα αρπαγής του 12χρονου τότε Ντένις Κρολ προσφέροντας μηνιαίο μισθό 7.000 ευρώ στον πατέρα τού και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα.

Το… αλόγιστο χρήμα

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι από τη στιγμή που μπαίνει στην εξίσωση το αλόγιστο χρήμα, που ασφαλώς πρέπει να είναι το μέσο προόδου αλλά πάντοτε με όρια, οι ηθικοί κανόνες περνούν σε δεύτερη μοίρα και χάνεται αυτόματα κάθε ίχνος ηθικού φραγμού.

Για πολλούς είναι θεμιτό και επόμενο μιας και ο αθλητισμός πλέον είναι περισσότερο εμπορικό προϊόν και λιγότερο θεσμός.

Για τους παλαιότερους και όσους ασχολούνται με την ιστορία του Ποδοσφαίρου θα θυμούνται ότι ο φιλόσοφος και βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμί, ο οποίος στα φοιτητικά χρόνια του υπερασπιζόταν την εστία της ποδοσφαιρικής ομάδας του πανεπιστημίου του, τόνιζε ότι ‘’Όσα έμαθα για την ηθική και τις υποχρεώσεις τα χρωστάω στο ποδόσφαιρο’’

Ειδικά στην Ελλάδα, όταν μιλάς για το Ποδόσφαιρο, μια δύσοσμή αύρα σε διαπερνάει.

Άνθρωποι άσχετοι με τον Αθλητισμό και ως εκ τούτου επικίνδυνοι, κατέλαβαν πολλές καίριες θέσεις (Παράγοντες- Εκπρόσωποι Αθλητών- Δικηγόροι) πλούτισαν από το Ποδόσφαιρο, ενώ η μόνη τους έννοια ήταν να βγάλουν κι άλλα χωρίς όρια και φραγμούς.

Θεωρώ πως μία οργανωμένη κοινωνία που ξέρει να σέβεται και να προασπίζεται τους θεσμούς της δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θεωρεί τις αθλητικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις κορωνίδα του Πολιτισμού και δη του Ελληνικού Πολιτισμού που έζησε ανά τους αιώνες και πρόσφερε τόσα πολλά σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ας μην ξεχνάμε, στο βωμό υπέρογκων και αλόγιστων επιδιώξεων, ότι η ηθική μπορεί μόνο πρόοδο να φέρει, έστω και στον κόσμο των ρομαντικών.

Δεν είναι τυχαία η φράση που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις διάφορες βραβεύσεις αθλητών-προπονητών και γενικότερα ανθρώπων του αθλητισμού κατά καιρούς. ‘’Βραβεύτηκε για την ηθική και την προσφορά του στον αθλητισμό.’’

Βάσος Π. Καραμπίλιας

Δικηγόρος Αθηνών 
Αθλητικό Δίκαιο-MBA in Sports Management

ΠΗΓΗ: http://www.vivasports.gr/%CE%B5%CF%80%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B1/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B1/%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF/

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ;

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ

Ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα!

ΑΤΛΑΣ
NEWSLETTER