“Πόσα θα φάτε σήμερα;” Η Yπέρ-ομάδα και οι Άσχετοι

February 20, 2019

RESPECT δηλαδή σεβασμός, είναι το σλόγκαν της UEFA το οποίο συνοδεύει τις αρχές του δίκαιου παιχνιδιού και της ευγενούς άμιλλας.

Είναι αυτό που οι προπονητές πρέπει να διδάξουν στα μικρά παιδιά μέσα στα πλαίσια της ποδοσφαιρικής τους παιδείας και ανάπτυξης. Στην προσπάθεια όμως αυτή κάτι πάει λάθος με αποτέλεσμα τα Σάββατα να βλέπεις λυπημένες παιδικές φατσούλες να βρίσκουν διέξοδο παρηγοριάς στην αγκαλιά της μάνας ή του πατέρα μετά τον αγώνα και αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από μία ήττα με μεγάλο σκορ.

Στη σκιά των λυπημένων παιδιών οι υπερ-ομάδες φωνάζουν δυνατά το σύνθημα τους επισφραγίζοντας τη μεγάλη νίκη και κυριαρχία τους θέτοντας ως στόχο το επόμενο τους θύμα. Θα μου πείτε καλά, τι φταίνε τα παιδιά που έβαλαν 10 γκολ;

Τα παιδιά βέβαια δε φταίνε καθόλου. Είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικά και σίγουρα θέλουν πάντα να κερδίζουν. Εκεί είναι όμως που ο μεγάλος δάσκαλος και ηγέτης όλων των παιδιών, ο ίδιος ο προπονητής θα πρέπει θα διδάξει το σεβασμό προς τον αντίπαλο.

Έχεις πιο δυνατή ομάδα, ΟΚ, προηγείσαι και με 3-0 μπράβο, κάνε τώρα και καμιά αλλαγή να παίξει και κανένα παιδί με λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Δώσε ευκαιρία και σε θεωρητικά πιο αδύνατα παιδιά να παίξουν κι αυτά. Αυτό θα πει σεβασμός και προς την αντίπαλη ομάδα. Σέβεσαι τον απέναντι προπονητή, σέβεσαι τα παιδιά που ήρθαν να παίξουν στο γήπεδο, βοηθάς να γίνει και το παιχνίδι πιο όμορφο…

Αντιθέτως σε πολλά γήπεδα πολλοί προπονητές βγάζουν στην κυριολεξία το άχτι τους. Θέλουν με μια ντουζίνα γκολ να επιτάξουν την κυριαρχία τους ή και πολλές φορές να εκδικηθούν κάποιους συνάδελφους, κάνοντας τα παιδιά να σκέφτονται μόνο τη νίκη και με οποιοδήποτε σκορ.

Δημιουργούν τους σουπερ ποδοσφαιριστές οι οποίοι δε χάνουν με τίποτα με αποτέλεσμα η ήττα να είναι στη συνέχεια γι’ αυτά μια μεγάλη αποτυχία η οποία συνοδεύεται με συναισθήματα έντονης λύπης και εσωτερικής απογοήτευσης.

Σίγουρα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν όπως και στη ζωή οι δυνατοί και οι αδύνατοι. Αυτό όμως που κάνει πιο όμορφα και τα δυο είναι η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός.

Τα παιδιά που αγωνίζονται κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα είναι παιδιά όλων μας ανεξάρτητα από χρώματα, ομάδες, θρησκείες και φυλετικές διακρίσεις.

Αν δεν τα σεβαστούμε εμείς πρώτοι πως θα σεβαστούν το ένα το άλλο;

 

ΑΡΘΡΟ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΤηλέμαχος Αθανασίου Προπονητής/Καθηγητής Φ.Α.

ΠΗΓΗ: http://sports-academies.gr/2019/02/19/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%86%CE%AC%CF%84%CE%B5-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B7-y%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-2/?fbclid=IwAR1ZDvVhg4JycyoISb8eAfj-4IL-qnCRP_jwE5h_GmFndS5dInDwBlXpcqs

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ;

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ

Ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα!

ΑΤΛΑΣ
NEWSLETTER