Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο;

August 27, 2021
Το παιδί σας μόλις έγινε δύο ετών. Είναι ένα δραστήριο παιδί και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στο να τρέχει συνέχεια και να κλωτσάει μια μπάλα. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτηθείτε για το ποια είναι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί σας να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Παρακάτω θα αναφέρω κάποια στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εξετάσει ένας γονιός για να αποφασίσει αν μπορεί να γράψει το παιδί του σε οργανωμένη ομάδα.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα νήπια είναι πολύ μικρά για να παίξουν ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που ένα παιδί μπορεί να σηκωθεί στα δύο του πόδια χωρίς να πέσει, μπορεί να ξεκινήσει και να χτυπάει την μπάλα. Αν αυτό του αρέσει και διασκεδάζει, τότε μπορούμε να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει.
Σε αυτή την ηλικία, το όφελος της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο είναι μεγάλο. Μπορεί, με τη χρήση της μπάλας, να αναπτύξει τις ακαθόριστες, ως τότε, κινητικές του δεξιότητες σε λεπτές κινητικές δεξιότητες. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει την ισορροπία, τον συντονισμό ποδιού – ματιού, όπως επίσης, και να βελτιώσει την ταχύτητα του.
Πολύ λογικό, ένας γονιός, να έχει αμφιβολίες αν θα ωφελήσει το παιδί του, σε τόσο μικρή ηλικία, να είναι παίχτης μιας ομάδας. Προσωπικά, τα παιδιά μου άρχισαν να παίζουν σε ομάδα στην ηλικία των 4,5 και 3,5 ετών αντίστοιχα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι διασκέδαζαν και ενθουσιάζονταν όταν κατάφερναν να φέρουν εις πέρας μια άσκηση. Επίσης, ο μικρός μου γιος είχε, και έχει ακόμα, το πλεονέκτημα να παρακολουθεί το παιχνίδι του μεγάλου αδερφού με αποτέλεσμα να θέλει να αντιγράψει τις κινήσεις του.
Κάποιοι βασικοί, λοιπόν, παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί ένας γονιός για να καταλήξει αν το παιδί του είναι έτοιμο να συμμετέχει σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ποδοσφαίρου είναι:
– Ενδιαφέρον και ωριμότητα του μικρού παίχτη: κάθε παιδί είναι μοναδικό από πολλές απόψεις. Μερικά παιδιά είναι πιο ώριμα από μικρή ηλικία και αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες, ενδιαφέροντα και ικανότητες καθώς μεγαλώνουν. Η «έκθεση» αυτών των παιδιών σε μια ομάδα είναι γενικά καλό για αυτά με την προϋπόθεση, πάντα, να το βλέπουν ως θετική εμπειρία.
– Ο προπονητής: ένας σωστός προπονητής – παιδαγωγός είναι, ίσως, ο πιο βασικός παράγοντας επιλογής μιας ομάδας. Ένας προπονητής, για να προπονήσει παιδιά νηπιαγωγείου (και ακόμα μικρότερα), πρέπει να έχει κάποια βασικά στοιχεία. Πάνω από όλα, όπως είπα και πιο πάνω, να είναι παιδαγωγός. Να ξέρει πώς να φέρεται σε παιδιά μικρής ηλικίας και να έχει «touch» με τα παιδιά (όπως λέω εγώ). Να διατηρεί το επίπεδο ενέργειας, ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού ψηλά ώστε οι μικροί παίχτες να μην βαριούνται. Να έχει υπομονή, πάθος και αγάπη για αυτό που κάνει. Να μην ντρέπεται να γίνεται και αυτός παιδί. Να είναι πρόθυμος να κάνει «αστεία» πράγματα ώστε να είναι πάντα χαρούμενα και χαμογελαστά τα παιδιά του. Σε αυτές τις ηλικίες, σημαντικό ρόλο παίζει το να περνάνε καλά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο δίπλα σε κάποιον που θα τους κάνει να νιώθουν όμορφα. Η τεχνική θα έρθει αργότερα.
– Τί περιμένετε από το παιδί σας: αν ο στόχος, ως γονιός, είναι το παιδί σας να διασκεδάσει ως μέλος μιας ομάδας και να μάθει για το άθλημα ενώ εκτελεί μια άσκηση, τότε το ποδόσφαιρο είναι από τα καλύτερα αθλήματα.
– Το πρόγραμμα ύπνου του μικρού: κι όμως παίζει σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά μικρής ηλικίας συνήθως κοιμούνται τα μεσημέρια. Αν, για παράδειγμα, η προπόνηση ξεκινάει στις 16.00 μ.μ. ίσως τότε να χρειάζεται να διακόπτεται ο ύπνος τους και, λογικά, δεν θα είναι στην καλύτερη διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο. Ακόμα κι αν τους πάρει ο ύπνος στο αμάξι στο δρόμο προς το γήπεδο, πάλι μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει την διάθεση και τη συμπεριφορά των μικρών παιχτών.
Η απάντηση, λοιπόν, για το ποια ηλικία είναι η καλύτερη για να αρχίσει ένα παιδί να παίζει ποδόσφαιρο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι το γεγονός ότι τα παιδιά από τη στιγμή που θα πατήσουν σταθερά στα πόδια τους μπορούν να διασκεδάσουν και να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες με μια μπάλα.
Και ας σκεφτούμε το εξής: ένα παιδί πηγαίνει σε τμήματα προσχολικής ηλικίας – απασχόλησης. Δεν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες η εκκίνηση και η προσαρμογή του στο σχολείο ως νέος μαθητής νηπιαγωγείου να είναι πιο εύκολη από ένα παιδί που δεν έχει έρθει σε επαφή με αλλά παιδιά σε οργανωμένο χώρο;
Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Όσο πιο νωρίς γίνει η γνωριμία του παιδιού με το άθλημα τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες δραστηριότητες και τεχνικές που θα έρθουν στην πορεία.

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ;

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ

Ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα!

ΑΤΛΑΣ
NEWSLETTER