Ασκήσεις για μικρούς αθλητές (βίντεο)

May 4, 2020

📍Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω χρειάζονται τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα σωματική άσκηση. Την περίοδο που έχουν προπονήσεις αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορούν να βγουν έξω, τότε όλα είναι μια χαρά. Τις ημέρες όμως που είναι άσχημος ο καιρός ή όταν δεν έχουν προπόνηση, δε σημαίνει ότι δε μπορούν να προπονηθούν και στο σπίτι.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν μέσα στο σπίτι για να βελτιώνουν τις τεχνικές τους και χωρίς να χρειάζεται και πολύς χώρος.
Το μυστικό μιας επιτυχημένης άσκησης; Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη!
Πολλά βασικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο μπορούν να βελτιωθούν αισθητά με την επανάληψη. Παρακάτω θα δούμε κάποιες ασκήσεις (με video) που βοηθούν τους παίχτες και που εύκολα μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι. Αν ανησυχείτε για τυχόν ζημιές π.χ. σπάσιμο λάμπας, ρίξιμο κάδρου κτλ μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν μια πιο ελαφριά μπάλα αντί για ποδοσφαιρική. Βέβαια αν είναι καλύτεροι «γνώστες» του ποδοσφαίρου, τότε μπορούν να τις κάνουν με κανονική.

Cone Dribbling
Σε αυτή την άσκηση χρειάζεται λίγος χώρος, 3-5 κώνους (κάποια χαμηλά εμπόδια θα λειτουργούσαν επίσης αλλά έτσι η μπάλα θα μπορεί να περάσει από πάνω τους ενώ εμείς θελουμε να οδηγείται γύρω από αυτά) και μια μπάλα ποδοσφαίρου. Τοποθετήστε τους κώνους σε μια γραμμή αφήνοντας κενό. Βάλτε το παιδί σας να οδηγάει τη μπάλα ανάμεσα στους κώνους χρησιμοποιώντας το εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του ποδιού. Το οδήγημα να γίνεται εναλλάξ και με τα δύο πόδια. Μπορείτε εσείς να κρατάτε το χρόνο που κάνει για να εκτελέσει την άσκηση ώστε με την επανάληψη να προσπαθεί να βελτιώσει και τον τρόπο αλλά και την ταχύτητα του.

💻https://youtu.be/P5Iuy8GgF74

Push – Pull
Η συγκεκριμένη άσκηση επικεντρώνεται στην κίνηση του ποδιού και το πως μπορεί να βοηθήσει τον παίχτη να βελτιώσει την ικανότητα του να ελέγχει την μπάλα. Εδώ δεν χρειάζονται κώνοι αλλά μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πείτε στο παιδί σας να τοποθετήσει το ένα του πόδι πάνω στην μπάλα και να την μετακινεί από το δάχτυλο στη φτέρνα και πίσω στο δάχτυλο «απελευθερώνοντας» ελαφριά την μπάλα με κάθε κίνηση. Μην ξεχνάνε να κάνουν την άσκηση και με τα δύο πόδια και κυρίως με το «αδύναμο». Ο στόχος είναι να την κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν χωρίς να τους φύγει η μπάλα. Βάλτε στο παιδί σας ένα στόχο: πόσες επαναλήψεις μπορεί να κάνει σε ένα λεπτό; Μπορεί, επίσης, να κάνει την άσκηση και με διαφορετικά μεγέθη μπάλας.

💻https://youtu.be/7OdCiIzDJ-8

Toe Taps
Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει από παιδιά ακόμα και μικρής ηλικίας. Εδώ βελτιώνουν την ταχύτητα και την ισορροπία τους.
Το παιδί ξεκινάει βάζοντας το ένα του πόδι πάνω στην μπάλα. Στη συνέχεια το μετακινεί πίσω στο έδαφος ενώ παράλληλα ανεβάζει το άλλο του πόδι πάνω στην μπάλα. Συνεχίζει την άσκηση εναλλάσσοντας τα πόδια του. Προσοχή μην βάζει πολλή δύναμη όταν πατάει τη μπάλα καθώς μπορεί να φύγει από τα πόδια του και να κάνει κάποια ζημιά στο χώρο…
Όταν μπορέσουν να κάνουν γρήγορα τη συγκεκριμένη άσκηση μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη. Να μεταφέρουν την μπάλα ανάμεσα στα πόδια τους κλωτσώντας την, με μια επαφή, με το εσωτερικό του κάθε ποδιού. Αυτή βοηθάει πολύ στην ευκινησία του παίχτη αλλά και βελτιώνει και την ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινούν τα πόδια τους.

💻https://youtu.be/PAWO4abU2rQ

Jumping rope
Εάν έχετε σχοινάκι στο σπίτι μπορούν τα παιδιά να το χρησιμοποιήσουν καθώς τα άλματα με το σχοινάκι αποτελούν μια άσκηση που γυμνάζει τους περισσότερους μυς. Παράλληλα, βελτιώνει την ευελιξία.
Μπορούν να ξεκινήσουν πηδώντας απλά και με τα δύο πόδια, και στην πορεία, αφού έχουν συνηθίσει, μπορούν να δοκιμάσουν πιο ψηλά άλματα, άλματα με το ένα μόνο πόδι κ.λ.π.
Όπως προείπα, όταν πηδάνε σχοινάκι, δουλεύουν όλους τους μυς του σώματός τους. Αυτή η άσκηση χρησιμοποιεί τους άνω, τους μέσους και του κάτω μυς του σώματός τους. Επίσης αυτή η άσκηση απαιτεί κίνηση και συντονισμό.
Χρησιμοποιούν τους δικέφαλους και του τρικέφαλους για να κουνάνε το σχοινάκι. Η συνεχής κίνηση, τονώνει και ενδυναμώνει αυτούς τους μυς.
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν τους κοιλιακούς τους για να πηδήξουν.
Αυτή η άσκηση λειτουργεί και για τα πόδια. Η συντονισμένη κίνηση των ποδιών δημιουργεί ένταση στους μυς. Αυτή η ένταση τονώνει και χτίζει τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τους γοφούς και τις γάμπες. Παρακάτω είναι μια μικρή ιστοριούλα που ελπίζω να αρέσει στα παιδιά!

💻https://youtu.be/PiL1S0gY1SI

Όλες οι παραπάνω ασκήσεις μπορούν να γίνουν κυκλικά και με διαφορετική διάρκεια. Δηλαδή στην αρχή, η διάρκεια ολοκλήρωσης μιας άσκησης μπορεί να είναι ένα λεπτό και να γίνεται έτσι επανάληψη όλων από την αρχή. Σιγά σιγά η διάρκεια του ενός λεπτού μπορεί να γίνει δύο, μετά τρία κτλ. Να σημειώσω ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας άσκησης είναι ανάλογος με την ικανότητα και την ηλικία κάθε παιδιού.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι όλες οι ασκήσεις που κάνουν τα παιδιά σε περιόδους που δεν έχουν προπονήσεις με σκοπό να βελτιώσουν την ταχύτητα, την ευκινησία και την ισορροπία τους, θα τους βοηθήσουν να είναι έτοιμοι και σε «φόρμα» όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν στα γήπεδα.

⚽️Αναδημοσίευση από τη σελίδα soccermum.gr

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ;

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΤΛΑΣ

Ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα!

ΑΤΛΑΣ
NEWSLETTER